mercredi 14 février 2007

Трагична удовица

Бесплатни аматерски видео-сајтови су постали тајно памћење електронског човечанства!

Неке далеке године пре 2000, телевизијски гледаоц је својом видео-камером упецао пренос гала-вечере ”Златна Палма” на истоименој телевизији. На снимку се, уз амбијентне шумове и гласове, појављује Цеца Ражнатовић, дива српског турбо-фолка, у тренутку кад импровизује песму са ресторанским оркестром. Песма је ”Зајди, зајди”, једна од најсетнијих и најосећајнијих јужнословенског репертоара.
И одједном се усред ”пијанства и кича” појављује једна узвишена, једноставна фигура, право доспела из античке трагедије. Запањује чак и физичка сличност са Маријом Калас!
А са њене леве стране седи мушкарац, целим телом окренут ка њој, који је упија очима, заплењен, окамењен, лица снено положеног на длан: њен муж, Аркан. Један од најомраженијих људи на свету тих година.
Улични и ратни криминалац (по Хашком суду), или ”џентлмен-провалник европског национализма”, како га је назвао један француски лист, биће убијен 15. јануара 2000. Његова удовица са гласом из дубина утробе постаће највећа звезда југоисточне Европе. Али, како се прича, никад неће преболети ту жалост. На овом случајном снимку, маколико снежнобело одевена, већ је у црнини.





(преведено са француског)

Aucun commentaire: